Η Φωτό Μου
Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή

*
news for Greeks and Greece from the World * Editor: Panos S. Aivalis, journalist * email: panosaivalis2@gmail.com*
...................................* *ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 * .................Καλημέρα στον απανταχού Ελληνισμό *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.................................. ειρήνη, αγάπη και ελπίδα στις καρδιές μας. Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -
.....................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

…....."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"…..

Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Το Ναύπλιο είναι σαν την πρώτη αγάπη...


ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ Τ΄ΑΝΑΠΛΙ
Το Ναύπλιο είναι σαν την πρώτη αγάπη. Δεν είναι μόνο ότι δεν την ξεχνάς ποτέ, αλλά συνεχώς έρχεσαι και επανέρχεσαι σ΄ αυτήν κάθε εποχή. Ισως γιατί και εκείνο ήταν κάποτε πρώτη, η «πρώτη πόλη» της Ελλάδας. Πρώτη και ωραία, με όλα τα αισθαντικά στολίδια της, τους γραφικούς δρόμους που πλευρίζουνε τα κάστρα, όπως έγραφε ο Αγγελος Τερζάκης, με τα μουσεία, τα σκαλοπάτια με τους ατμοσφαιρικούς ξενώνες, το Παλαμήδι, το Μπούρτζι, την καμπύλη της Αρβανιτιάς, και όλα αυτά διανθισμένα με τις πινελιές της άνοιξης Σάββατο 3 Απριλίου 2010



Μια σκάλα για το ηλιοβασίλεμα


Ο ποιητής Νίκος Καρούζος, πολίτης αυτής της πόλης, το σπίτι του οποίου στέκει ανάμεσα στ΄ άλλα, λέει κάπου ότι
«όλη τη νύχτα μπορείς ν΄ ανεβαίνεις τις σκάλες των Ενετών».


Η νύχτα όμως δεν είναι η καλύτερη ώρα.
Η πιο καλή είναι ν΄ αρχίσετε να ανεβαίνετε τα σκαλιά, εκεί στα αριστερά του δρόμου για την Ακροναυπλία,όταν ο ήλιος αρχίζει να γέρνει προς τα απέναντι βουνά.Τότε που ο Αργολικός κόλπος,το Μπούρτζι, τα μουράγια, τα πλεούμενα,οι κεραμοσκεπές της παλιάς πόλης, όλα, αρχίζουν να λάμπουν σαν πολύτιμα μέταλλα.Ενα,δύο,τρία,δέκα,εκατό,πεντακόσια, εξακόσια σκαλοπάτια, οπωσδήποτε περισσότερα,αλλά όχι 999 που θέλει ο θρύλος.

Αρχίζουν να τα μετρούν, αλλά κάποια στιγμή χάνουν τον λογαριασμό. Κι όσο κατεβαίνει ο ήλιος,τόσο εσείς ανεβαίνετε προς το πανόραμα.Οταν φτάσεις στην αποδώ πόρτα του Παλαμηδιού, ίσως να τη βρεις κλειστή αυτή την ώρα.
Εδώ όμως η διαδρομή είναι πιο ακριβή από τον προορισμό.Κοιτάτε πίσω σας,ανάμεσα στους αθάνατους,και είστε ευτυχισμένοι. Στο φρούριο μπορείτε να έρθετε και με αυτοκίνητο κάποια άλλη στιγμή.

Ο Μεγάλος Δρόμος
Το Ναύπλιο δεν είναι μόνο στενά σοκάκια. Εχει και τον Μεγάλο Δρόμο,όπως λένε οι γηγενείς τη Βασιλέως Κωνσταντίνου. Πολλά πράγματα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Ναύπλιο.Εδώ,στην αρχή αυτού του δρόμου,υπάρχει το πρώτο φαρμακείο και μετά το πρώτο γυμνάσιο της Ελλάδας,εκεί που τώρα στεγάζεται το δημαρχείο. Ο δρόμος αυτός βγάζει σε μια ιταλικού χαρακτήρα πιάτσα,την πλατεία Συντάγματος,με το παλιό τζαμί και το κτίριο της πρώτης Βουλής,απ΄ όπου μπορεί να αρχίσει μια ενδιαφέρουσα βόλτα στους εκθεσιακούς χώρους στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου.

Θαλασσινός περίπατος
Η παραλία του Ναυπλίου είναι για κάθε στιγμή της ζωής στην πόλη. Μπορείτε να δείτε απίθανα πράγματα,όπως μια ηλικιωμένη γυναίκα να ψαρεύει με ιδιαίτερη μαεστρία χταπόδια μπροστά στα έκπληκτα μάτια των επισκεπτών. Τα συνηθισμένα είναι το φαγητό, υπάρχουν κλασικές ταβέρνες, ο καφές,το παγωτό και ο περίπατος. Κι όχι μόνο στην προκυμαία,αλλά και ως το Μπούρτζι,με τα χαρακτηριστικά καραβάκια.Σας αφήνουν εκεί και μετά έρχονται και σας παίρνουν μια ορισμένη ώρα από το μικρό μουράγιο του νησιού-φρουρίου. Και σας κάνουν και μια βόλτα, για να μαζέψετε όσο πιο πολλές εικόνες μπορείτε,προτού αράξετε ξανά στην παραλία,η οποία πάλι θα έχει κάτι άλλο να σας προτείνει...

Ο γύρος της Αρβανιτιάς
Μια παραλία με άσπρα βότσαλα στην «καρδιά» της πόλης,μόλις κατεβείς από το Παλαμήδι.Δεν έχουν να παινευτούν πολλές πόλεις γι΄ αυτή την πολυτέλεια.Ισως γι΄ αυτό ο Δημιουργός έδωσε «με το σταγονόμετρο» άλλες παραλίες γύρω από το Ναύπλιο.Μόνο την Καραθώνα.Αυτός όμως ο γύρος της Ακροναυπλίας είναι θησαυρός. Βράχος,φραγκοσυκιές και θάλασσα.
Μια πέτρινη αψίδα και το εκκλησάκι της Παναγίτσας, απ΄ όπου η θέα προς το Μπούρτζι, το Αστρος και τη Νέα Κίο είναι μαγευτική. Η διαδρομή καταλήγει στα «πέντε αδέρφια»,τα πέντε κανόνια της Ακροναυπλίας,και μετά χάνεται στις «σούδες»,στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης,κάποια από τα οποία βγάζουν στην παραλία.
Αρχαιολογικό Μουσείο
Στεγάζεται σε ενετικό κτίριο το οποίο δεσπόζει στην πλατεία Συντάγματος και φιλοξενεί εκθέματα της προϊστορικής εποχής,της παλαιολιθικής,της μεσολιθικής, της νεολιθικής και της Εποχής του Χαλκού και προέρχονται από το σπήλαιο Φράγχθι και Κεφαλαρίου,τα Δενδρά,τη Μιδέα, τη Ναυπλία,την Τίρυνθα,την Ασίνη, την Πρόσυμνα-Μπερμπάτι και την Καζάρμα.
Το χειμερινό ωράριο λειτουργίας είναι 8.30-15.00 και το εισιτήριο κοστίζει 2 ευρώ.Τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο η είσοδος την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα είναι ελεύθερη. Πληροφορίες στο τηλ.27520 27502. Εκθεσιακός χώρος της Αlpha Βank
Στο ωραίο νεοκλασικό της τράπεζας στην πλατεία Συντάγματος διοργανώνονται στους ειδικά διαμορφωμένους εκθεσιακούς χώρους, κάθε χρόνο από Ιούνιο ως και Νοέμβριο, δύο παράλληλες εκθέσεις με θέματα από τη σύγχρονη ελληνική τέχνη και τα αρχαία νομίσματα. Ο εκθεσιακός χώρος (Κωλέττη 4) είναι ανοιχτός από Τρίτη ως και Κυριακή 10.00-13.00 και 18.00-21.00 και γίνονται δωρεάν ξεναγήσεις στους επισκέπτες.

Πληροφορίες στο τηλ.27520 96234. Πολεμικό Μουσείο Το παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας στεγάζεται στο κτίριο που είχε φιλοξενήσει τη Σχολή Ευελπίδων (Αμαλίας 22) την πρώτη περίοδο της λειτουργίας της,από το 1828 ως το 1834. Μέσα από τα εκθέματα παρουσιάζεται η ιστορία της σχολής αλλά και σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας,με έμφαση στη συμμετοχή των κατοίκων της Αργολίδας σε αυτά.
Πολύ ενδιαφέρον είναι το φωτογραφικό αρχείο από τις επιπτώσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα.
Το μουσείο λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο καθημερινά,εκτός Δευτέρας,9.00-14.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00-14.00. Πληροφορίες στο τηλ.27520 25591 Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα Από τα «πρέπει» του Ναυπλίου το βραβευμένο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα (Βασιλέως Αλεξάνδρου 1) που ίδρυσε η διακεκριμένη ενδυματολόγος-σκηνογράφος Ιωάννα Παπαντωνίου, εκτός από τις πολύ ενδιαφέρουσες μόνιμες εκθέσεις του, φιλοξενεί αυτό το διάστημα και την έκθεση «Ενδύεσθαι»,η οποία δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα «γιατί ντύθηκε ο άνθρωπος;»,«πότε έγινε αυτό;»,«τι έπαιξε ρόλο: η αιδώς ή ο τονισμός της σεξουαλικότητας; ο στολισμός ή η προστασία;»,«τι αναλογεί στον κάθε πολιτισμό;».
Η περιοδική έκθεση θα διαρκέσει ως τις 23 Μαΐου.
Το μουσείο είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες καθημερινά 09.00-15.00 (εκτός Τρίτης) και 18.00-21.00 (εκτός Κυριακής).Το εισιτήριο κοστίζει 4 ευρώ το πρωί και 3 το απόγευμα. Πληροφορίες στο τηλ.27520 28947, www. pli.gr. ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Οδικώς από την Αθήνα (147 χλμ.).
ΔΙΑΜΟΝΗ: Στην Ακροναυπλία, στο πολυτελές ξενοδοχείο Νafplia Ρalace (τηλ.27520 70800) και μέσα στην παλιά πόλη,στα ξενοδοχεία Grande Βretagne (τηλ.27520 96209), Αmphitryon (τηλ.27520 25850),στους αρχοντικούς ξενώνες Ιlion Ηotel Suites (τηλ.27520 25114), Ιππολύτη (τηλ.27520 96088), Αριάδνη (τηλ.27520 22073), Αmymone (τηλ.27520 99477),Αmfitriti Βelvedere (τηλ.27520 96270), Βyron (τηλ.27520 22351),Καποδίστριας (τηλ.27520 29366), Ναυσιμέδων (τηλ.27520 25060), Ανθέμιον (τηλ. 27520 21080), Πολυξένια (τηλ.27520 97846), Χenon Ιn (τηλ.27520 29333), Αλλοτινό (τηλ.27520 96150). Εξω από το Ναύπλιο (3 χλμ.) στο μεγάλο ξενοδοχείο Αμαλία (τηλ.27520 24404).
ΦΑΓΗΤΟ: Στην προκυμαία,στις κλασικές ταβέρνες του Αραπάκου, του Σαβούρα και του Στελλάρα. Στην πλατεία Συντάγματος,στο ιστορικό εστιατόριο Ελλάς και στα Νούφαρα κάτω από τον πλάτανο. Στην παλιά πόλη,στον Βασίλη (Σταϊκόπουλου 22-24),στο μεζεδοπωλείο Επί Σκηνής (Λ.Αμαλίας 19), στην ταβέρνα αλαλούμ (πλατεία Αγίου Νικολάου).
Στο Βιβάρι,στην ψαροταβέρνα Δημήτρης και στην ταβέρνα Δελφίνι.
*από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ" 2.4.2010
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=323881&dt=03/04/2010#ixzz0k3lCtRJw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταίες Ειδήσεις