Η Φωτό Μου
Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή

*
news for Greeks and Greece from the World * Editor: Panos S. Aivalis, journalist * email: panosaivalis2@gmail.com*
...................................* *ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 * .................Καλημέρα στον απανταχού Ελληνισμό *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.................................. ειρήνη, αγάπη και ελπίδα στις καρδιές μας. Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -
.....................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

…....."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"…..

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Γιατί βιάζονται κάποιοι να ξεπουλήσουν τους Έλληνες ομογενείς;


ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ έβαλαν ταφόπλακα  
στην ελληνική Παιδεία στο εξωτερικό!


Γράφει ο Γιώργος Λεκάκης*

Δημοσιεύουμε σήμερα το έγγραφο το οποίο εστάλη στα συντονιστικά γραφεία για την Εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού. Όπως θα διαβάσετε. απαγορεύει ρητά την εγγραφή ή μετεγγραφή Ελλήνων μαθητών σε οποιαδήποτε τάξη του ελληνικού Λυκείου – εκτός και αν αποφοίτησαν από Γυμνάσιο της ιδίας πόλεως. Εάν έλθει, δηλ. κάποιος νέος Έλληνας μετανάστης (και έρχονται εκατοντάδες κάθε μέρα στην Γερμανία), δεν του επιτρέπεται να εγγράψει το παιδί του στο ελληνικό Λύκειο, ενώ υπάρχει ελληνικό Λύκειο!!!
Επίσης, στους Έλληνες μαθητές, που φοιτούν εφέτος στην τάξη Μ10 – και στους οποίους είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν θα είχαν πρόβλημα να εγγραφούν στο ελληνικό Λύκειο (στην β΄ τάξη) – αφαιρούν το δικαίωμα αυτό, ενώ, πάλι το τονίζω, το ελληνικό Λύκειο (ισχυρίζονται) ότι θα λειτουργήσει του χρόνου (από Σεπτέμβριο) κανονικά!!!..
Είναι κρίμα για όλους τους Έλληνες που αναγκάζονται να γίνουν οικονομικοί μετανάστες, να αφήσουν τα σπίτια τους, για να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, να πρέπει να αφήσουν τα παιδιά τους πίσω, όπως έκαμαν και οι δικοί μου γονείς – και οι γονείς χιλιάδων Ελληνοπαίδων, μετανάστες της δεκαετίας 1950-1960, και μετά, δηλ. 50 χρόνια πίσω. Μ’ αυτό το καθεστώς του υπ. Παιδείας η Ελλάς γυρνάει μισό αιώνα πίσω!
Είναι κρίμα για τα παιδιά των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και για τα οποία οι γονείς τους επέλεξαν να τους δώσουν ελληνική παιδεία, να αναγκασθούν να γίνουν νέοι. gastarbeiter!..
Κι όλα αυτά, επειδή το ελληνικό κράτος ξεχνάει. Ξεχνάει ότι υπάρχει μια μικρή Ελλάδα στο εξωτερικό (και ίσως πολλές μικρές Ελλάδες, που κάνουν μια ακόμη Μεγάλη Ελλάδα ή αν θέλετε μεγαλώνουν την ήδη υπάρχουσα Ελλάδα).
Το ελληνικό κράτος παραβλέπει ότι αυτά τα Ελληνόπουλα αναγκάζονται – καθημερινώς πλέον – να υπερασπίζονται την πατρίδα τους, απέναντι στους Γερμανούς, και ότι το κάμουν με περίσσια υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.
Δυστυχώς οι Έλληνες του εξωτερικού βιώνουν για άλλη μια φορά στο πετσί τους την φράση του παραδοσιακού μας τραγουδιού που λέει «στα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος».
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ “ΧΡΟΝΟΤΟΠΙΑ” της επόμενης Τρίτης


Η Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων Βαυαρίας
Για το συγκεκριμένο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, η Ομοσπονδία Γονέων της Βαυαρίας έκαμε την ακόλουθη ανκοίνωση:
«Αναρωτιόμαστε πραγματικά τι ρόλο παίζουν συγκεκριμένοι κρατικοί / κυβερνητικοί εκπρόσωποι και αναρωτιόμαστε γιατί βιάζονται τόσο πολύ να μας ξεπουλήσουν.
Γνωρίζουμε ότι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ ψήφισαν στη βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βάζοντας ουσιαστικά ταφόπλακα στην ελληνική παιδεία στο εξωτερικό, με λίγα ή πολλά κροκοδείλια δάκρυα, με ή χωρίς ενστάσεις.
Αλλά, λίγες ημέρες πριν τις νέες εκλογές να προκαλούν τόσο απροκάλυπτα τους Έλληνες μετανάστες και ειδικά τους Νέους Μετανάστες στην Γερμανία (όπου τους απαγορεύουν να εγγραφούν στα ελληνικά σχολεία!), που άφησαν την πατρίδα τους, λόγω της δικιάς τους ανικανότητας να κυβερνήσουν με στόχο το καλό του λαού και της πατρίδας και όχι τα προσωπικά τους συμφέροντα, είναι πέρα από κάθε λογική».
Και η ανακοίνωση συνεχίζει:
«Ένα είναι πλέον σίγουρο: Αυτοί οι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους, διορισμένοι υπάλληλοι ανίκανων Υπουργών και Κυβερνήσεων, έχουν ορκιστεί να καταστρέψουν ό,τι απόμεινε ακόμα όρθιο από το ελληνικό κράτος και να ισοπεδώσουν τον ελληνικό λαό, αρνούμενοι να του προσφέρουν ακόμη και την γλώσσα του συνεχίζοντας μέχρι τελευταίο λεπτό το έργο των Κυβερνήσεών μας».
Και η ανακοίνωση καταλήγει:
«Τα λόγια είναι περιττά. Κανονικά θα έπρεπε η Δικαστική εξουσία και ο Νομοθέτης να τους κλείσει φυλακή για καταστρατήγηση του Συντάγματος, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει, γιατί έχουν Νομοθετήσει, να είναι υπεράνω του Νόμου. Η μόνη ελπίδα, ο λαός μας και η δύναμη του, η μόνη αντίσταση απέναντι στους δοσίλογους πουλημένους (ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ/ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ) σε ξένα προς την πατρίδα Μας και τους Έλληνες συμφέροντα».
Για την Ομοσπονδία Γονέων Βαυαρίας υπογράφει 
ο πρόεδρος 
Κρίκης Αθανάσιος.

_____________________________________
* Από την ολοσέλιδη στήλη του «Χρονοτοπία» στην εφημερίδα «ΧΡΟΝΟΣ» Κομοτηνής)
http://www.elliniki-gnomi.eu/archives/32949

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Σελίδες Ρωμιοσύνης... στην Κωνσταντινούπολη


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ


Ο Μιχάλης Βασιλειάδης και ο γιος του, Μηνάς, εκδίδουν στην Κωνσταντινούπολη την ελληνόφωνη καθημερινή εφημερίδα «Απογευματινή». Εναν ιστορικό τίτλο που περιέχει συμπυκνωμένες ειδήσεις και μνήμες που αφορούν στους Ρωμιούς της Πόλης. Eχουν περάσει 88 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη η καθημερινή ελληνόφωνη εφημερίδα Απογευματινή. Μαζί με την τουρκική Τζουμχουριέτ αποτελούν τις παλαιότερες σε ηλικία εφημερίδες της Τουρκίας. 
Στη δεκαετία του 1920, η Απογευματινή πουλούσε 30.000 φύλλα, περισσότερα από τις τουρκικές εφημερίδες της εποχής, καθώς οι Ελληνες ήταν πολλοί και διάβαζαν συχνά εφημερίδες λόγω υψηλού μορφωτικού επιπέδου. 
Σήμερα πουλά μόνο 600 φύλλα, εκ των οποίων το 90% στην Κωνσταντινούπολη και τα υπόλοιπα στην Ελλάδα. Καθώς ο αριθμός των ελληνόφωνων οικογενειών της Πόλης είναι περίπου ίσος με το τιράζ της Απογευματινής, θα μπορούσε αυτή η εφημερίδα να συμπεριληφθεί στο βιβλίο Γκίνες, αφού διαβάζεται από το 99,9% των εν δυνάμει αναγνωστών της.

Γραφεία. Πατέρας και γιος μπροστά στο φύλλο που ανήγγειλε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Γραφεία. Πατέρας και γιος μπροστά στο φύλλο που ανήγγειλε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Πορεία μέσα από συμπληγάδες
Ιδρυτής της Απογευματινής υπήρξε ο φαρμακοποιός Κωνσταντίνος Βασιλειάδης και πρώτος αρχισυντάκτης της ο θρυλικός Ελληνας Λεβαντίνος δημοσιογράφος Καβαλιέρος Μαρκουίζος, ο οποίος απελάθηκε από την Τουρκία το 1950 και πέθανε ολομόναχος στην Ελλάδα έπειτα από λίγα χρόνια. Ο διάδοχός του, Γρηγόρης Γιαβερίδης, ήξερε να ελίσσεται και διέσωσε την εφημερίδα περνώντας τη μέσα από συμπληγάδες. Στη συνέχεια, μέχρι το 2002, την εξέδιδε ο γιατρός Γιώργος Αντόσογλου, ο οποίος μετά βίας την κρατούσε ζωντανή λόγω προβλημάτων υγείας. Μετά τον θάνατο του τελευταίου ανέλαβε την Απογευματινή ο σημερινός εκδότης της, Μιχάλης Βασιλειάδης, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν αρθρογράφος και διευθυντής της πολίτικης εφημερίδας Εμπρός.
Το 1964, ο κ. Βασιλειάδης κατηγορήθηκε και δικάστηκε για διάσπαση της εθνικής ενότητας της Τουρκίας και προπαγάνδα υπέρ της ρωμιοσύνης. Οπως μας περιγράφει ο ίδιος χαρακτηριστικά: «Η δίκη μου αναβαλλόταν συνεχώς και κράτησε 10 χρόνια, αλλά στο τέλος αθωώθηκα. Στη συνέχεια, μετακόμισα στην Αθήνα, όπου εξέδιδα τη μηνιαία εφημερίδα Επτάλοφος. Ομως, καθώς η ψυχή μου λαχταρούσε την Πόλη, έκανα ολική επαναφορά σε αυτήν το 2002, αναλαμβάνοντας με μεγάλες προσωπικές θυσίες την Απογευματινή, που ψυχορραγούσε». Ο Μιχάλης Βασιλειάδης μέχρι πριν από λίγα χρόνια έστηνε την Απογευματινή με παμπάλαια μέσα. Από το 2005, όμως, που τον ακολούθησε στην Κωνσταντινούπολη ο γιος του, Μηνάς, πήρε μεγάλη ώθηση το όραμά του. Το γεννημένο και μεγαλωμένο στην Αθήνα Ελληνόπουλο, με τις γνώσεις του στην πληροφορική, έδωσε φτερά στην Απογευματινή, που φτάνει πια μέσω διαδικτύου και έναντι ελάχιστου τιμήματος σε 1.000 περίπου αναγνώστες εκτός Τουρκίας.
Σελίδες Ρωμιοσύνης
Οπως μας λέει ο γιος, Μηνάς Βασιλειάδης, έχει βάλει σκοπό της ζωής του να συγκινεί κωνσταντινουπολίτικες ψυχές στα πέρατα του κόσμου: «Οταν πέρυσι αναδείχτηκε πρωταθλητής μπάσκετ νέων ο ρωμαίικος αθλητικός σύλλογος Ταταύλα, δημοσιεύσαμε αμέσως την είδηση στην Απογευματινή. Λίγα λεπτά μετά την ανάρτηση της εφημερίδας στο διαδίκτυο, χτύπησε το τηλέφωνο του συλλόγου και μια φωνή που έτρεμε από συγκίνηση έδωσε συγχαρητήρια. Οταν ρωτήθηκε από πού τηλεφωνεί, απάντησε από την Αυστραλία και συμπλήρωσε ότι διάβασε την είδηση στη διαδικτυακή μας έκδοση».
Τραμ. Τα γραφεία της εφημερίδας βρίσκονται στη θρυλική λεωφόρο του Πέραν, δίπλα στη στάση του γραφικού τραμ.
Τραμ. Τα γραφεία της εφημερίδας βρίσκονται στη θρυλική λεωφόρο του Πέραν, δίπλα στη στάση του γραφικού τραμ.
Στην Κωνσταντινούπολη κυκλοφορεί και μια άλλη ελληνική εφημερίδα, η Ηχώ, του Αντρέα Ρομπόπουλου. Οι ελληνικές εφημερίδες της Πόλης δεν πρέπει να σβήσουν γιατί μέσα από τις σελίδες τους έχει περάσει ολόκληρη η ιστορία της Ρωμιοσύνης. Το ανεκτίμητο για τον ελληνισμό αρχείο τους καταστρέφεται σιγά σιγά, επειδή το χαρτί όπου τυπώνονταν παλαιότερα ήταν κακής ποιότητας. Ο Κωνσταντινοπολίτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Γαβρόγλου έχει βοηθήσει στη διάσωση μέρους του αρχείου της Απογευματινής, αλλά χρειάζεται να αφυπνιστούν κι άλλες συνειδήσεις ευεργετών...
Στοά. Στη Στοά της Συρίας της λεωφόρου Ιστικλάλ βρίσκεται η έδρα της εφημερίδας.
Στοά. Στη Στοά της Συρίας της λεωφόρου Ιστικλάλ βρίσκεται η έδρα της εφημερίδας.
ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Ενδιαφέρον και προσωπική παρέμβαση
Η είδηση ότι επίκειται το κλείσιμο της Απογευματινής προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στην Τουρκία. Μέχρι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν ενδιαφέρθηκε προσωπικά και έστειλε στα γραφεία της Απογευματινής τον διευθυντή του κρατικού κέντρου διακίνησης Τύπου της Τουρκίας, για να υποσχεθεί ότι θα συμπεριλάβει και τις ομογενειακές εφημερίδες στο επιδοτούμενο καθεστώς που ισχύει για τις τουρκικές.
  • ...Ομως, καθώς η ψυχή μου λαχταρούσε την Πόλη, έκανα ολική επαναφορά σε αυτήν το 2002, αναλαμβάνοντας με μεγάλες προσωπικές θυσίες την Απογευματινή, που τότε ψυχορραγούσε».
Kείμενο - Φωτογραφίες: Γιώργος Zαφειρόπουλος
www.travelpaths.gr

Τελευταίες Ειδήσεις