Η Φωτό Μου
Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή

*
news for Greeks and Greece from the World * Editor: Panos S. Aivalis, journalist * email: panosaivalis2@gmail.com*
...................................* *ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 * .................Καλημέρα στον απανταχού Ελληνισμό *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.................................. ειρήνη, αγάπη και ελπίδα στις καρδιές μας. Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -
.....................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

…....."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"…..

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Στο Διεθνές Συνέδριο "ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ" Η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού λέει: "Η Ελλάδα και η Ρωσία είναι χώρες με μεγάλη πολιτιστική παράδοση, χώρες που μοιράζονται τους δεσμούς της Ορθόδοξης Πίστης αλλά και πατροπαράδοτα σύμμαχοι στις μεγάλες στιγμές της ιστορίας τους"




ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΣΑΕ)
                     WORLD COUNCIL OF HELLENES ABROAD (SAE)
  
                                      Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου
                                               Γραμματέας
                                                                          
                                                            Θεσσαλονίκη, 9η Ιουνίου 2016


                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού προσεκλήθη και συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο "ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ" που οργανώθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελληνορωσικών Σχέσεων, που έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη 5-7 Ιουνίου 2016 στο Ξενοδοχείο GRAND HOTEL PALACE υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπ. Εσωτερικών & Διοικητικής Αποκέντρωσης Υ.Μ.Α.Θ., Ρώσικου Προξενείου Θεσσαλονίκης, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην ομιλία της η κυρία Σαραντοπούλου, επεσήμανε ότι η  Ελλάδα και η Ρωσία είναι χώρες με μεγάλη πολιτιστική παράδοση, χώρες που μοιράζονται τους δεσμούς της Ορθόδοξης Πίστης αλλά και πατροπαράδοτα σύμμαχοι στις μεγάλες στιγμές της ιστορίας τους.  Η Ρωσία, είπε, φιλοξενεί ένα μεγάλο κομμάτι Ομογενών με θετική παρουσία και επιρροή στην ρωσική κοινωνία και αντίστοιχα η Ελλάδα υπήρξε χώρα υποδοχής πολιτών της ρωσικής επικράτειας.
 
Η Δρ.Σαραντοπούλου τόνισε την ιδιαίτερη συμβολή των Ελλήνων της Ρωσίας αλλά και του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας στην προώθηση των άρρηκτων δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο λαών. «Μοιραζόμαστε», είπε, «μια κληρονομιά πνεύματος και για τον λόγο αυτό, η σχέση μας άντεξε στο πέρασμα του χρόνου».
Ακολούθως η κυρία Σαραντοπούλου αναφέρθηκε στην διαχρονική απουσία μιας συγκεκριμένης μακρόπνοης στρατηγικής για τον Απόδημο Ελληνισμό από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στον τόπο μας. «Μέχρι σήμερα, είπε, καμία κυβέρνηση δεν είχε αναδείξει μία μακροπρόθεσμη στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους και διαδικασίες υλοποίησης για τον Ελληνισμό του Εξωτερικού», Και πρόσθεσε:
«Στο θέμα του Ελληνισμού της Ρωσίας και των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ θα πρέπει επιτέλους να στηριχθούν τα δίκαια αιτήματα των Ομογενών μας όπως η έκδοσης Ταυτότητας Ομογενούς, οι συντάξεις των παλιννοστούντων, η επίσπευση της παροχής βίζας για πολίτες που περιμένουν χρόνια να επισκεφτούν τον τόπο των προγόνων τους και πολλοί απ αυτούς είναι υπερήλικες, η παιδεία Ομογενών, ενα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα και η επίσπευση στην ίδρυση επιχειρήσεων από Ομογενείς και Ρώσους χωρίς το εμπόδιο της γραφειοκρατίας, που θα βοηθήσει και στην ίδρυση θέσεων εργασίας».

Η κυρία Σαραντοπούλου, αναφέρθηκε ακόμη στην καταλυτική, όπως τη χαρακτήρισε, παρουσία του Ελληνισμού σε εστίες που υπήρξαν ελληνικές εδώ και αιώνες από όπου ξεκίνησε και το φιλελληνικό κίνημα, η ιδέα της Ελληνικής Επανάστασης, η Φιλική Εταιρεία κ.α.  Ανάμεσα σ΄αυτές οι ιστορικές κοινότητες της Ρωσίας όπως η Οδησσός, η φλόγα απλώθηκε στις άλλες ιστορικές κοινότητες όπως της Βιέννης, στην Αυστρία, της Βενετίας, της Μασσαλίας, της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Αλεξάνδρειας μεταξύ άλλων. Ο ρόλος αυτού του Ελληνισμού υπήρξε αναμφισβήτητα πολύτιμος στην επιβίωση της Ελληνικής Παιδείας, στην εδραίωση της εμπορικής και οικονομικής αυτοδυναμίας των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμη και σήμερα, τα κέντρα αυτά του Ελληνισμού εκπέμπουν Ελληνικότητα ανά την υφήλιο, επεσήμανε.
Σήμερα, πρόσθεσε,  είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την Ομογένεια της Ρωσίας που διαπρέπει σε όλους τους τομείς. Είμαστε υπερήφανοι να μετρούμε τις δυνάμεις μας τόσο στον επιχειρηματικό, όσο και στον κοινωνικό, πολιτιστικό, επιστημονικό τομέα. Και δεν αναφέρομαι στην δυναμική των αριθμών, αλλά κυρίως στην δυναμική επιρροής των, στις κοινωνίες όπου ζουν. Ζήτησε δε να ενισχυθούν και περαιτέρω οι θέσεις αυτές, με την ενίσχυση της αμφίδρομης επικοινωνίας και ενημέρωσης του Μητροπολιτικού Κέντρου για θέματα που αφορούν και στον Απόδημο Ελληνισμό και στους Φιλέλληνες, την σφυρηλάτηση συνεργασιών στον πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα και την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για την τουριστική προβολή και την επιχειρηματική δράση προς το παγκόσμιο χωριό που έχει την Ελλάδα σημείο αναφοράς του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Τέλος, τόνισε οτι η σημερινή συγκυρία, όπου το διεθνές περιβάλλον τόσο σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο ειναι εξαιρετικά δύσκολο, επιβάλλει την καλλιέργεια συνεργασιών που βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα ωφελήσουν τους λαούς και των δύο χωρών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταίες Ειδήσεις