Η Φωτό Μου
Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή

*
news for Greeks and Greece from the World * Editor: Panos S. Aivalis, journalist * email: panosaivalis2@gmail.com*
...................................* *ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 * .................Καλημέρα στον απανταχού Ελληνισμό *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.................................. ειρήνη, αγάπη και ελπίδα στις καρδιές μας. Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -
.....................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

…....."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"…..

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Ο μεγαλύτερος επιστήμονας του 2016 στις ΗΠΑ είναι Έλληνας, ο Κεφαλλονίτης Παύλος Αλιβιζάρος

Υπάρχουν και αυτές οι ειδήσεις! Πραγματικοί Έλληνες που κάνουν περήφανη την χώρα καταγωγής τους δείχνοντας έμπρακτα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο χρέη και προβλήματα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Παύλος Αλιβιζάτος, διευθυντής του Berkeley National Laboratory Lawrence (Berkeley Lab), βραβευμένος χημικός και διεθνώς αναγνωρισμένος για την κατασκευή των νανοκρυστάλλων και τη χρήση τους σε εφαρμογές ηλιακής ενέργειας, έχει κερδίσει το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών, την υψηλότερη τιμή του έθνους για τα επιτεύγματα στους τομείς της επιστημονικής έρευνας.
Το Βραβείο θα του απονεμηθεί από τον Πρόεδρο Ομπάμα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Λευκό Οίκο στις αρχές του 2016.
Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα GreekReporter.com, ο 56χρονος Αλιβιζάτος έχει αναγνωριστεί ως «ένας από τους πατέρες των νανοεπιστημών» και κατέχει τη διακεκριμένη έδρα Samsung Distinguished Chair in Nanoscience and Nanotechnology . Είναι επίσης ο Διευθυντής του Kavli Energy NanoSciences Institute στο Berkeley.
Ο Παύλος Αλιβιζάτος γεννήθηκε στο Σικάγο το 1959. Έζησε εκεί μέχρι την ηλικία των 10, όταν η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα, στην Ελλάδα, όπου και ολοκλήρωσε το γυμνάσιο.
Επέστρεψε στις ΗΠΑ και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο (Χημεία) και στη συνέχεια στο UC Berkeley, όπου έλαβε διδακτορικό στην Χημική Φυσική.
__________________
Προώθηση από:
Καπετά-Γιώργος Σπηλιώτης
Structural Engineer, Ph.D.
www.yorgos-spiliotis.com

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Στο Διεθνές Συνέδριο "ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ" Η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού λέει: "Η Ελλάδα και η Ρωσία είναι χώρες με μεγάλη πολιτιστική παράδοση, χώρες που μοιράζονται τους δεσμούς της Ορθόδοξης Πίστης αλλά και πατροπαράδοτα σύμμαχοι στις μεγάλες στιγμές της ιστορίας τους"




ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΣΑΕ)
                     WORLD COUNCIL OF HELLENES ABROAD (SAE)
  
                                      Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου
                                               Γραμματέας
                                                                          
                                                            Θεσσαλονίκη, 9η Ιουνίου 2016


                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού προσεκλήθη και συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο "ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ" που οργανώθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελληνορωσικών Σχέσεων, που έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη 5-7 Ιουνίου 2016 στο Ξενοδοχείο GRAND HOTEL PALACE υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπ. Εσωτερικών & Διοικητικής Αποκέντρωσης Υ.Μ.Α.Θ., Ρώσικου Προξενείου Θεσσαλονίκης, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην ομιλία της η κυρία Σαραντοπούλου, επεσήμανε ότι η  Ελλάδα και η Ρωσία είναι χώρες με μεγάλη πολιτιστική παράδοση, χώρες που μοιράζονται τους δεσμούς της Ορθόδοξης Πίστης αλλά και πατροπαράδοτα σύμμαχοι στις μεγάλες στιγμές της ιστορίας τους.  Η Ρωσία, είπε, φιλοξενεί ένα μεγάλο κομμάτι Ομογενών με θετική παρουσία και επιρροή στην ρωσική κοινωνία και αντίστοιχα η Ελλάδα υπήρξε χώρα υποδοχής πολιτών της ρωσικής επικράτειας.
 
Η Δρ.Σαραντοπούλου τόνισε την ιδιαίτερη συμβολή των Ελλήνων της Ρωσίας αλλά και του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας στην προώθηση των άρρηκτων δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο λαών. «Μοιραζόμαστε», είπε, «μια κληρονομιά πνεύματος και για τον λόγο αυτό, η σχέση μας άντεξε στο πέρασμα του χρόνου».
Ακολούθως η κυρία Σαραντοπούλου αναφέρθηκε στην διαχρονική απουσία μιας συγκεκριμένης μακρόπνοης στρατηγικής για τον Απόδημο Ελληνισμό από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στον τόπο μας. «Μέχρι σήμερα, είπε, καμία κυβέρνηση δεν είχε αναδείξει μία μακροπρόθεσμη στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους και διαδικασίες υλοποίησης για τον Ελληνισμό του Εξωτερικού», Και πρόσθεσε:
«Στο θέμα του Ελληνισμού της Ρωσίας και των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ θα πρέπει επιτέλους να στηριχθούν τα δίκαια αιτήματα των Ομογενών μας όπως η έκδοσης Ταυτότητας Ομογενούς, οι συντάξεις των παλιννοστούντων, η επίσπευση της παροχής βίζας για πολίτες που περιμένουν χρόνια να επισκεφτούν τον τόπο των προγόνων τους και πολλοί απ αυτούς είναι υπερήλικες, η παιδεία Ομογενών, ενα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα και η επίσπευση στην ίδρυση επιχειρήσεων από Ομογενείς και Ρώσους χωρίς το εμπόδιο της γραφειοκρατίας, που θα βοηθήσει και στην ίδρυση θέσεων εργασίας».

Η κυρία Σαραντοπούλου, αναφέρθηκε ακόμη στην καταλυτική, όπως τη χαρακτήρισε, παρουσία του Ελληνισμού σε εστίες που υπήρξαν ελληνικές εδώ και αιώνες από όπου ξεκίνησε και το φιλελληνικό κίνημα, η ιδέα της Ελληνικής Επανάστασης, η Φιλική Εταιρεία κ.α.  Ανάμεσα σ΄αυτές οι ιστορικές κοινότητες της Ρωσίας όπως η Οδησσός, η φλόγα απλώθηκε στις άλλες ιστορικές κοινότητες όπως της Βιέννης, στην Αυστρία, της Βενετίας, της Μασσαλίας, της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Αλεξάνδρειας μεταξύ άλλων. Ο ρόλος αυτού του Ελληνισμού υπήρξε αναμφισβήτητα πολύτιμος στην επιβίωση της Ελληνικής Παιδείας, στην εδραίωση της εμπορικής και οικονομικής αυτοδυναμίας των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμη και σήμερα, τα κέντρα αυτά του Ελληνισμού εκπέμπουν Ελληνικότητα ανά την υφήλιο, επεσήμανε.
Σήμερα, πρόσθεσε,  είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την Ομογένεια της Ρωσίας που διαπρέπει σε όλους τους τομείς. Είμαστε υπερήφανοι να μετρούμε τις δυνάμεις μας τόσο στον επιχειρηματικό, όσο και στον κοινωνικό, πολιτιστικό, επιστημονικό τομέα. Και δεν αναφέρομαι στην δυναμική των αριθμών, αλλά κυρίως στην δυναμική επιρροής των, στις κοινωνίες όπου ζουν. Ζήτησε δε να ενισχυθούν και περαιτέρω οι θέσεις αυτές, με την ενίσχυση της αμφίδρομης επικοινωνίας και ενημέρωσης του Μητροπολιτικού Κέντρου για θέματα που αφορούν και στον Απόδημο Ελληνισμό και στους Φιλέλληνες, την σφυρηλάτηση συνεργασιών στον πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα και την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για την τουριστική προβολή και την επιχειρηματική δράση προς το παγκόσμιο χωριό που έχει την Ελλάδα σημείο αναφοράς του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Τέλος, τόνισε οτι η σημερινή συγκυρία, όπου το διεθνές περιβάλλον τόσο σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο ειναι εξαιρετικά δύσκολο, επιβάλλει την καλλιέργεια συνεργασιών που βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα ωφελήσουν τους λαούς και των δύο χωρών. 

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Νέο πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο

ΠΑΙΔΕΙΑ     




HELLENIC
Τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος Ελληνικών Σπουδών, που θα «αυξήσει την κατανόηση του Ελληνισμού στον Καναδά και στο εξωτερικό- ένα πρόγραμμα που θα χτίσει γέφυρες μεταξύ του Καναδά και της Ελλάδας με τη βοήθεια φοιτητών που αποκτούν γνώση από πρώτο χέρι της χώρας και της πολυπλοκοτήτων της» ανακοίνωσε το Munk School of Global Affairs στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε στο πλαίσιο εορταστικής εκδήλωσης στις 28 Απριλίου στο Munk School of Global Affairs, με το Hellenic Heritage Foundation να δεσμεύεται για στήριξη ύψους 1,75 εκατ. δολαρίων. Τα μαθήματα θα διδάσκονται στο Centre for European, Russian, and Eurasian Studies (CERES).
«Η δημιουργία ενός προγράμματος Ελληνικών Σπουδών είναι ορόσημο για το Munk School και του Πανεπιστήμιο του Τορόντο, καθώς παρέχει την ευκαιρία, σε φοιτητές να μελετήσουν την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και την πολιτική και τη σημασία της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ζητήματα» δήλωσε ο Ράνταλ Χάνσεν, διευθυντής του CERES.
Η επαναφορά της διδασκαλίας σύγχρονων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο (απουσίαζε εδώ και μια δεκαετία) αποτελούσε για πολύ καιρό επιθυμία του Hellenic Heritage Foundation. Έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών άρχισε να εκδηλώνεται το 2014, όταν η Ένωση Ελλήνων Φοιτητών του πανεπιστημίου βοήθησε στην επανέναρξη μαθημάτων ελληνικών στο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο τριετούς πιλοτικού προγράμματος με τη στήριξη του ιδρύματος. Τα μαθήματα αυτά είχαν υψηλό βαθμό συμμετοχής φοιτητών, ενώ επίσης προσφέρονταν μαθήματα σύγχρονης ελληνικής πολιτικής, καθώς και σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ε.Ε.
Η διδασκαλία Ελληνικών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος τώρα, αλλά οι Ελληνικές Σπουδές επίσης έχουν να κάνουν με την ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό, την πολιτική και τα σημερινά ζητήματα- δίνοντας παράλληλα σε φοιτητές την ευκαιρία να σπουδάσουν στην Ελλάδα.
____________

Τελευταίες Ειδήσεις