Η Φωτό Μου
Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή

*
news for Greeks and Greece from the World * Editor: Panos S. Aivalis, journalist * email: panosaivalis2@gmail.com*
...................................* *ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 * .................Καλημέρα στον απανταχού Ελληνισμό *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.................................. ειρήνη, αγάπη και ελπίδα στις καρδιές μας. Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -

ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ -
.....................................ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - Αρχαιολογικοί χώροι και Μνημεία στην Ελλάδα. Ελληνικός Πολιτισμός

…....."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"…..

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

''Eθνικός Κήρυξ'' Νέας Υόρκης και η μεγάλη ''αδικία'' με το βραβείο ''Πούλιτζερ''


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τι παθαίνουμε όταν ο εκδότης της ελληνικής εφημερίδας Αστόριας Νέας Υόρκης ''έχει καβαλήσει καλάμι'', ενώ «φιλοκαλεί μετ' ευτελείας»

Αστόρια Νέα Υόρκη:

Στις 30 Ιανουαρίου 2017, σε άρθρο του εκδότη της ημερήσιας εφημερίδας Αστόριας Νέας Υόρκης, Αντώνη Διαματάρη, με τον τίτλο ''Πρόσωπο της Χρονιάς: Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος'', διαβάζουμε (και) το ακόλουθο:
«Ο ''Εθνικός Κήρυκας'', όπως είναι φανερό, την περίοδο αυτή γράφει μια από τις σημαντικότερες σελίδες της μακροχρόνιας Ιστορίας του. Προέβηκε σε όλες τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Και το κυριότερο το έκανε με αίσθηση ευθύνης, και χρέους. 'Οπως μας είπε ένας ομογενής πρώην δημοσιογράφος μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας, πρέπει να απονεμηθεί στον ''Εθνικό Κήρυκα'' το βραβείο Πούλιτζερ -το ανώτερο βραβείο στη δημοσιογραφία- για τις αποκλειστικές του αποκαλύψεις (σ.σ.: για την οικονομική κρίση στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής) που έφεραν στο φως αυτό το σκάνδαλο».
(Σημ.: Προσοχή στην φράση ''μακροχρόνιας Ιστορίας του''. Το ι (γιώτα) στην λέξη ιστορία είναι με κεφαλαίο).
Μα, φυσικά και αξίζει το διεθνές βραβείο δημοσιογραφίας. Με τέτοιες ''συγκλονιστικές αποκαλύψεις'', έπρεπε ήδη να το είχε πάρει, άσχετα αν γιά μήνες γνώριζαν ακόμα και οι... ''κότες'' της Ομογένειας, γιά τα περί σοβαρών οικονομικών και λοιπών προβλημάτων της Αρχιεπισκοπής. Και ξεκίνησε η εκστρατεία γιά την ''παραίτηση'' του Δημήτριου, εκστρατεία που κατευθύνεται από τον (μέσα σε όλες τις ''λαμογιές'') ''εισ-πράκτορα'' του οικουμ. Πατριάρχη, παπαΚαρλούτσο και από μητροπολίτη στο Φανάρι (Προύσης, Ελπιδοφόρο), που έχει βλέψεις γιά τον αρχιεπισκοπικό ''θρόνο'' Αμερικής (ΗΠΑ).
Υπάρχει και μιά λεπτομέρεια. Ακόμα και... ''καθυστερημένοι'' διαπιστώνουν την τεράστια προβολή από την εφημερίδα, του ''φελλού'' μητροπολίτη Νέας Υερσέης, που ο ''Εθνικός Κήρυξ'' θα ήθελε να είναι ο επόμενος αρχιεπίσκοπος. Φυσικό να έχει τεράστια προβολή στις σελίδες της εφημερίδας, αν κρίνει κανείς από τις πολλές και συχνές καταχωρήσεις (με χρήμα των πιστών της μητρόπολης), ειδικά το τελευταίο εξάμηνο. Και με αρχιεπίσκοπο τον Ευάγγελο, η εφημερίδα ''θα φάει καλά'' (αυτό είναι το μόνιμο ενδιαφέρον της: Χρήμα).
Μόνο που ο Ομογενής πρώην δημοσιογράφος (λέτε το όνομά του να είναι Νίκος Γκατζογιάννης;), ήρθε... δεύτερος. Το ''ΚΑΛΑΜΙ'' είχε προτείνει, γιά πρώτη φορά, την υπερήλικη εφημερίδα γιά το βραβείο ''Πούλιτζερ'', τον Οκτώβριο 2009.
Και επειδή τα ''γραπτά μένουν'', ας δούμε πως και γιατί, πριν επανέλθουμε στα τωρινά.
'Ηταν 'Ανοιξη 2009, όταν ο συντάκτης της εφημερίδας ''Εθνικός Κήρυξ'', Θεόδωρος Καλμούκος, είχε γράψει σε στήλη της, την φράση «αν κάτι δεν δημοσιευτεί στον ''Εθνικό Κήρυκα'' δεν είναι είδηση». Λίγους μήνες μετά, Οκτώβριο 2009, ο ίδιος συντάκτης και ανταποκριτής στην Βοστώνη, έριξε την μεγάλη ''ρουκέτα'', όπως διαβάζουμε σε (τότε) δημοσίευμα στο ''Καλάμι'':

«Mία ακόμα αθλιότητα της ημερήσιας ''γεροντοκόρης'' Νέας Υόρκης
''Πέθανε'' Ελληνοαμερικανό καθηγητή και πρώην πρόεδρο Πανεπιστήμιου
Η επιπολαιότητα, ο ερασιτεχνισμός και η προχειρότητα της ''γεροντοκόρης'' της Αστόριας, έκαναν, για μία ακόμη φορά, το (μακάβριο) θαύμα τους... ''Πέθαναν'' πριν την ώρα του τον πρώην πρόεδρο του Πανεπιστημίου ''Adelphi'', διακεκριμένο καθηγητή, Πέτρο Διαμαντόπουλο!
Το δημοσίευμα, που προφανώς διεκδικεί το βραβείο ''Πούλιτζερ'', είδε το φως την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου '09. Αργότερα την ίδια ημέρα, τηλεφώνησε ο... δήθεν νεκρός στην ''γεροντοκόρη'' του γκέτο μας της Αστόριας γιά να διαμαρτυρηθεί! Αν μη τι άλλο, γιά χρόνια τους τροφοδοτούσε -και τους τάϊζε- με ολοσέλιδες διαφημιστικές καταχωρήσεις του πανεπιστημίου του, για να περάσει και αυτός, στην επιλεκτική λησμονιά της ημερήσιας ''γεροντοκόρης'', μετά την απομάκρυνσή του από το πανεπιστήμιο και το κλείσιμο της χρυσής στρόφιγγας...
Και τον θυμήθηκαν 15 χρόνια μετά, για να τον ''πεθάνουν''! ''Καταπληκτική συνωνυμία, ομοιότητα και σύμπτωση όλων των στοιχείων και συμβεβηκότων (;)'' είναι η επίσημη δικαιολογία της ''γεροντοκόρης''. Μπα, μάλλον για ξεκούτιασμα και ανευθυνότητα πρόκειται. Διότι θα μπορούσαν να είχαν επικοινωνήσει με τον ίδιο ή με κάποιο συγγενικό του πρόσωπο για να διασταυρώσουν την ''είδηση'' πριν τη δημοσιεύσουν. Αλλά στο ''μπάχαλο'' του ''μπακάλικου'', ανάμεσα στα τεφτέρια, εισπράξεις και τα βερεσέδια, που καιρός -και όρεξη- για διασταυρώσεις; 
Και καλά όλα τ' άλλα. Στη σελίδα 7 η αναγγελία της ''αποδημίας''; Εκεί αποτίμησαν τον επί χρόνια ''χορηγό'' τους; Ούτε καν ένα πρωτοσέλιδο; Μάλλον θα θύμωσαν με τους συγγενείς του, που δεν έβαλαν νεκρώσιμο στην ''γεροντοκόρη'' να εισπράξει και μετά θάνατον!...
Αλλά, όσοι πίστεψαν το δημοσίευμα και έστειλαν τον οβολό τους ''στο Καρδιολογικό Πρόγραμμα του Νοσοκομείου Παίδων'' της Βοστώνης, όπως τους προέτρεπε η ''ξεκουτιασμένη γεροντοκόρη'' πως θα τον πάρουν τώρα πίσω; Kατακαημένη Ομογένεια, που έχεις εμπιστευτεί την ενημέρωσή σου;...».
(ΕΔΩ και η σελίδα 7 του ''Εθνικού Κήρυκα'', με το σχετικό δημοσίευμα)
Και επειδή «αν κάτι δεν δημοσιευτεί στον ''Εθνικό Κήρυκα'' δεν είναι είδηση», το γεγονός της απάτης πρόσφατα, με τον έρανο γιά την Μυρτώ, με εμπλεκόμενη την ημιδιαλυμένη ελληνική Ομοσπονδία Βοστώνης (την οποίαν ο Θ. Καλμούκος ''προβάλει-λιβανίζει'' συστηματικά) και η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης (επειδή η οργάνωση ΔΕΝ ήθελε, με διάφορα προσχήματα, να δώσει τα χρήματα του έρανου στην δικαιούχο), που είχε ως αποτέλεσμα να δοθούν τελικά (δικαστικά) στην παθούσα Μυρτώ, όλα τα χρήματα του έρανου, δεν ήταν...''είδηση'', αφού ουδέποτε γράφηκε οτιδήποτε στην εφημερίδα του, γιά το δικαστικό μέρος της υπόθεσης. Kατά τα υπόλοιπα, όπως διαφημίζει και η εφημερίδα, να «ενισχύσετε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του ''Εθνικού Κήρυκα''».


Oφείλουμε να υποστηρίξουμε τον υπότιτλο αυτού του άρθρου, αναφέροντας, επίσης, ότι, πριν λίγους μήνες, ο εκδότης της εφημερίδας, είχε γράψει την ''μνημειώδη φράση'', που μας άφησε άφωνους: «Ότι είναι γιά τους Αμερικανούς η εφημερίδα New York Times, είναι ο ''Εθνικός Κήρυξ'' γιά την Ομογένεια». Συμφωνούμε ότι οι Times μπροστά στην ''γεροντοκόρη'', έρχονται δεύτεροι, αλλά δεν μπορούμε, ως Ομογένεια, να τα έχουμε όλα.
Oφείλουμε να επικρίνουμε δημόσια και τον Πάκη, γνωστό και ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, που παρά τις οχλήσεις, ακόμα δεν παρασημοφόρησε τον εκδότη της εφημερίδας.
Υπάρχουν και άλλα, αρκετά, γραπτά του εκδότη -αυτοέπαινοι- σε ''ναρκισσιστικό'' πνεύμα, μαζί με αυτά συντακτών του, που δεν χρειάζεται να παρατεθούν όλα σε ένα άρθρο, γιατί θα δημιουργηθεί...πονοκέφαλος στους αναγνώστες και θα ψάχνει η...''Μιχαλού'', στην Αστόρια, γιά ''χρωστούμενα''. Οι δε πολλαπλές φωτογραφικές παρουσίες του εκδότη της εφημερίδας στις σελίδες της από ''κοσμικές εκδηλώσεις'' κ.ά., δεν χρειάζεται να σχολιαστούν. 'Οπως δεν χρειάζεται σχολιασμό και ένα άλλο σχόλιό του, όπου έμμεσα θέτει την εφημερίδα του σε επίπεδο μεγάλων αμερικάνικων ΜΜΕ. Απλά αναφέρουμε την λαϊκή ρήση ''τα εκ μεταξίου γενόμενα εσωενδύματα, εκ μεταξίου γενόμενα οπίσθια απαιτούσι''.
Σε ότι αφορά την διαχρονική παραπληροφόρηση της εφημερίδας, τι να πρωτοαναφέρουμε; Το γεγονός ότι τελευταία γράφει γιά ''χρεοκοπία'' της Αρχιεπισκοπής (και χωρίς εισαγωγικά), ενώ, από ότι γνωρίζουμε, η Αρχιεπισκοπή ΔΕΝ έχει καταθέσει αίτημα πτώχευσης, όπως ο νόμος ορίζει; Τι να αναφέρουμε και γιά τις διαχρονικές ''μπούρδες'' και υπερβολές σε ότι αφορά προώθηση ''ημέτερων'', που υποτιμούν την νοημοσύνη μας και ευτελίζουν την δημοσιογραφία;
Πως να ξεχάσουμε και το άρθρο του εκδότη της εφημερίδας ''Εθνικός Κήρυξ'', αρχές 2017, με το οποίο έθετε την εφημερίδα του σε θέση... ''ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ'', ισάξιου της Εκκλησίας (Αρχιεπισκοπής) και της ΑΧΕΠΑ, αναφέροντας ότι ''τρία είναι τα Ιδρύματα της Ομογένειας''; Αλλά, με την μανία του γιά αυτοπροβολή, σε βαθμό ''ναρκισσισμού'', λησμόνησε ότι Αρχιεπισκοπή και ΑΧΕΠΑ είναι ΜΗ κερδοσκοπικές εταιρίες, σε αντίθεση με την εφημερίδα του.
To δε γεγονός της ''απαξίωσης'' από την εφημερίδα, όλων των κυβερνήσεων και πρωθυπουργών της Ελλάδας -με υποτιμητικά σχόλια- που ΔΕΝ ήταν της ''Νέας Δημοκρατίας'', από 1981 και μετά, δεν χρειάζεται, επίσης, σχολιασμού. Δυστυχώς, γι' αυτήν, ''τα γραπτά μένουν'' και πιστοποιούν ότι -γιά λόγους οικονομικού συμφέροντος- η εφημερίδα ''Εθνικός Κήρυξ'', είναι ουσιαστικά ''κομματικό όργανο'' της ΝΔ και μάλιστα κακιάς μορφής, αλλά με μηδενική απήχηση στην Ομογένεια ΗΠΑ.

Δεν χρειάζεται σχολιασμού και η ύστερη προσπάθεια του εκδότη της, να υπερασπιστεί το παρελθόν της, με ψευτιές, ειδικά σε ότι αφορά την ταύτισή της με την χούντα του '67.
Οφείλουμε όμως να κάνουμε και αυστηρή κριτική στον εκδότη της ''γεροντοκόρης'', γιά κάτι ανεπίτρεπτο. 'Ηταν Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017, όταν ''έντρομοι'' οι -στην μεγάλη πλειοψηφία τους- ηλικιωμένοι αναγνώστες του ''Εθνικού Κήρυκα'', διαπίστωσαν ότι στις σελίδες της εφημερίδας, ΔΕΝ υπήρχε, γιά πρώτη φορά, φωτογραφία του πρόεδρου της ΝΔ, Κυριάκου (Κούλη) Μητσοτάκη. Και αυτό, επειδή, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, γιά χρόνια, πάντα υπάρχει φωτογραφία του Κούλη και πολύ συχνά της Ντόρας. Η μεγάλη παράλειψη σχολιάστηκε, ειδικά στο ελληνικό ''γκέττο'' Αστόριας. H εφημερίδα, χάρη στην ''άγια οικογένεια'' (η οποία ίσαμε πριν λίγα χρόνια -''λέγεται ότι''- είχε και συνεταιριστική σχέση με την εφημερίδα), επωφελήθηκε -γιά 35 χρόνια- με εκατομμύρια δολάρια, σε άμεσες και έμμεσες χορηγίες, από όλες τις κυβερνήσεις -ειδικά της ΝΔ- και κρατικούς Οργανισμούς της Ελλάδας.
Ψηφίζουμε και με τα δύο χέρια γιά την απονομή του ''Πούλιτζερ'' στην ημερήσια ''γεροντοκόρη''. Και ζητούμε οι πρόεδροι των ελληνικών Ομοσπονδιών Συλλόγων, Νέας Υόρκης και Βοστώνης, Γαλάτουλας και Καφκάς, να κάνουν την πρόταση στο ''Ιδρυμα Πούλιτζερ'', γιά να έχει ''κύρος''.
Επίσης, ζητούμε από τον πρόεδρο της ''Νέας Δημοκρατίας'', τον Κούλη Μητσοτάκη, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης γιά την καθημερινή προβολή του από την εφημερίδα, να προτείνει τον εκδότη της, γιά Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας, τον Ιανουάριο 2020. 'Ετσι, πιθανά να γίνει πραγματικότητα και η μεγάλη επιθυμία του εκδότη.


ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ:
1- Αντώνη, στην Ομογένεια, γιά χρόνια γελάμε με τα ''ψώνια'' προεδροπαράγοντες συλλόγων και οργανώσεων, που ''ψοφάνε'' γιά αυτοπροβολή. Και γιά τις ''πλάκες'', δηλ. ''απονομή τιμητικών πλακών'' σε ''φελλούς'', σε χορούς και πανηγύρια τους. Τελευταία, γιατί, ακόμα και αυτοί, γελούν με εσένα; Γιατί τους...ξεπέρασες; Και τόσες ''τιμητικές πλάκες'' και τιμητικές εκδηλώσεις γιά εσένα (που ζητάς ''ανεπίσημα'' να γίνονται), σε τι χρειάζονται; Αν νομίζεις ότι σε ''τιμούν'', πολύ φοβάμαι ότι το πρόβλημα είναι και άλλης μορφής, πολύ μεγαλύτερο και πολύ σοβαρότερο.
2- Αντώνη, ΠΟΤΕ δημοσίευσες, τα τελευταία 30 χρόνια, κάτι σωστό ή καλό που έγινε στην Ομογένεια, αν οι πρωταγωνιστές ΔΕΝ ήταν διαφημιζόμενοι στην εφημερίδα σου; Η ''ανεξαρτησία'' και η ''αντικειμενικότητα'' της εφημερίδας σου, που υποτίθεται (στην φαντασία σου) ''τιμά την δημοσιογραφία'', έχουν γιά εσένα πάντα μιά τιμή σε δολάρια; Πότε και ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ γιά την Ελλάδα και την Ομογένεια, ΧΩΡΙΣ οικονομικό αντάλλαγμα;.
3- Αντώνη, γιά 3 δεκαετίες πήρες εκατομμύρια από την Ελλάδα, ''ρήμαξες'' και την Ομογένεια. ΠΟΤΕ έδωσες έστω ένα δολάριο σε δεινοπαθούντες στην Ομογένεια ή στην Ελλάδα της μνημονιακής κρίσης;
Κατάλαβες γιατί η Ομογένεια, σου γύρισε την πλάτη και σε θεωρεί ''γραφικό'' και ''έμπορα'', επειδή της υποτιμάς την νοημοσύνη; Η κατρακύλα της κυκλοφορίας της ασοβάρευτης ''ναρκισσσο''-εφημερίδας σου και της ασοβάρευτης-αχαλίνωτης προβολής του ''εγώ'' σου, δεν σου λέγει κάτι; Τι να διαβάσουν οι ηλικιωμένοι αναγνώστες σου; Αντιγραφές αθηναϊκών ΜΜΕ, κηδείες-μνημόσυνα ή να βλέπουν την φάτσα του Κούλη κάθε ημέρα, ΝΑΙ, κάθε ημέρα, στις σελίδες της; Θα πεις εμπόριο κάνεις και δικαίωμά σου. Αλλά προκύπτει και το ερώτημα: Ο Κούλης, τελικά, με τέτοια καθημερινή χαζο-υπερπροβολή, δεν καταλαβαίνει τι ζημιά έχει πάθει στην Ομογένεια και τι γέλιο προκαλείται;
Ο ''Εθνικός Κήρυξ'' είναι μία ιστορική εφημερίδα της Ομογένειας. 'Εχει ιστορία 103 χρόνων. Μόνο εσύ, ως εκδότης της, κατάφερες το ακατόρθωτο: Να την καταντήσεις ''μαγαζάκι'', όπου το συμφέρον και το χρήμα, είναι υπεράνω όλων.
(Γ. Λυκ. 2 Ιαν.'18)

~~~~~~~~~

Υστερόγραφο: Η ''τουρίστρια'' υπουργίνα Τουρισμού Ελλάδας, είναι απαράδεκτη. Ο ΕΟΤ γιά δεκαετίες, κάθε χρόνο, πλήρωνε αδρά τον ''Εθνικό Κήρυκα'' γιά να διαφημίζει την (τουριστική) Ελλάδα στους... 'Ελληνες της Αστόριας που επισκέπτονται την πατρίδα τους κάθε χρόνο. Ειδικά, επί υπουργίας Αβραμόπουλου (κυβέρνηση Κ. Καραμανλή), έπεσε ΠΟΛΥ και ''χοντρό'' χρήμα. Χώρια τα υπόλοιπα με μεσολαβήσεις της Ντόρας. Στο ίδιο άρθρο (30 Δεκεμβρίου '17) του εκδότη, στην τελευταία παράγραφο, αναφέρει: ''Είναι και η κυβέρνηση της Ελλάδας η οποία για να μας…τιμωρήσει μας στερεί ακόμα και τις διαφημιστικές καταχωρήσεις του Τουρισμού, κάνοντας ζημιά έτσι και στη χώρα''.
'Εχει δίκιο. Φαντάζεστε τι ζημιά παθαίνει ο τουρισμός της Ελλάδας, τι ζημιά παθαίνει η χώρα Ελλάδα, αν ο ''Εθνικός Κήρυξ'' -με τους περίπου 3.500 αναγνώστες- δεν προβάλει τουριστικά την Ελλάδα στους... 'Ελληνες, Νέας Υόρκης και περιχώρων;;; Πως θα μάθουν αυτοί γιά την χώρα Ελλάδα και τον τουρισμό της;;;

________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τελευταίες Ειδήσεις